Historia chorób żywieniowych

  1. Strona główna
  2. Blog AgendaPro Health
  3. Historia chorób żywieniowych

Żywieniowa historia choroby jest dokumentem sporządzanym przez specjalistę ds. żywienia w celu uzyskania informacji o sposobie odżywiania się pacjenta za pomocą pytań lub pytań zadawanych podczas konsultacji. Umożliwia to określenie ich przyzwyczajeń, codziennej rutyny i nawyków żywieniowych.

Krótko mówiąc, jest to dokument, w którym gromadzi się dane niezbędne do opracowania diety wraz z obliczeniami zapotrzebowania na kalorie. Więcej informacji na ten temat znajduje się poniżej.

Co obejmuje wywiad żywieniowy i dlaczego się go przeprowadza?

W żywieniowym wywiadzie lekarskim pacjent jest pytany o swoją aktywność fizyczną, czy uprawia wyłącznie sport, czy chodzi na siłownię lub ćwiczy w domu. Obejmuje również pomiary ciśnienia krwi (skurczowego i rozkurczowego) oraz dane antropometryczne, tj. budowę ciała, wzrost, zwykłą i aktualną wagę.

Dietetyk przeprowadza ankietę żywieniową, aby ocenić sposób odżywiania się danej osoby. Powinna ona być jak najbardziej wyczerpująca, dlatego jedną z najważniejszych metod jest 24-godzinne przypominanie, polegające na pytaniu o wszystkie pokarmy i napoje spożywane przed wizytą u lekarza.

  • W celu uniknięcia błędów percepcji i ujednolicenia kryteriów stosuje się całkowicie domowe środki. Wykorzystuje obrazy przedstawiające żywność.

  • Nie obejmuje zwyczajowego spożycia, ponieważ dzień poprzedzający wywiad może być dniem nieregularnego spożycia.

Na koniec sporządza się listę pokarmów, które mogą być spożywane, oraz tych, które nie mogą być spożywane, w zależności od konkretnej sytuacji klinicznej.

  • Patologie: Ten punkt jest ważny, aby zapewnić pacjentowi właściwą dietę. Ma na celu poznanie historii chorób kardiologicznych i żołądkowo-jelitowych oraz metabolizmu pacjentów.

  • Wywiad rodzinny: zbierane są informacje na temat dziedzicznej otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, dyslipidemii, bezdechu sennego i chorób tarczycy.

Jeśli pacjentka jest kobietą, w wywiadzie żywieniowym należy podać następujące informacje: liczba ciąż, poronień i dzieci. Maksymalna waga dzieci w dniu narodzin. Ponadto należy zapytać pacjentkę o jej przyrost masy ciała w czasie ciąży, a następnie po porodzie. Jeśli występowała cukrzyca ciążowa.

Dla dietetyka istotna jest także znajomość historii społeczno-kulturowej, środowiska pacjenta oraz niektórych elementów społeczno-ekonomicznych, takich jak: czy pacjent jest niesamodzielny i czy ma możliwość zdobywania pożywienia.

Inne informacje, takie jak to, czy pacjent mieszka sam, jada sam, wie, jak gotować i przygotowywać posiłki, lub czy cierpi na niepełnosprawność, która uniemożliwia mu przygotowywanie lub wybieranie posiłków, pomogą pracownikowi służby zdrowia udzielić mu odpowiednich wskazówek.

Badanie fizykalne lub antropometria

Podczas tej procedury mierzy się talię pacjenta w centymetrach, wskaźnik masy ciała (Kg/m²), podstawowy wydatek energetyczny (Kcal), wzrost, wagę i ciśnienie krwi. Na podstawie tych informacji opracowuje się plan diety.

Rodzaje diet sugerowanych w dokumentacji medycznej dotyczącej żywienia

  1. Miękki żołądek

  2. Hepatoprotekcyjne

  3. Hipopuryna

  4. Hipohydrokarbonizowany

  5. Niskotłuszczowa

  6. Niski poziom cholesterolu

  7. Dla anemików

  8. W przypadku niewydolności nerek

Jednym z narzędzi, którego nie może zabraknąć w żadnej poradni żywieniowej i dietetycznej, jest waga, ponieważ jest ona dobrym parametrem do oceny stanu odżywienia każdej osoby i powinna być mierzona (najlepiej) za pomocą dobrze skalibrowanej wagi cyfrowej. Pacjent powinien stanąć na nim, podpierając się obiema stopami. Im mniej ubrań, tym lepiej. Niektórzy specjaliści zapewniają wcześniej fartuch kliniczny.

Kilka uwag

Celem oceny stanu odżywienia jest zidentyfikowanie i ilościowe określenie skutków niedożywienia u danej osoby. Ponadto ma na celu ocenę zachorowalności oraz tego, czy pacjent odniesie korzyści ze wsparcia żywieniowego.

Obecnie istnieje kilka metod i narzędzi służących do przeprowadzania żywieniowego wywiadu medycznego, które pozwalają wykryć ryzyko żywieniowe.

Przykładowy wywiad żywieniowy

Data: ______________

Informacje ogólne

  • Imię i nazwisko pacjenta: ____________

  • Wiek: ______ lat

  • Płeć: (M) (F)

  • Data urodzenia: ________________

  • Stan cywilny: _________________

  • Szkolnictwo: __________

  • Zawód: __________

  • Telefon: ______________

  • E-mail: ______________

Historia zdrowia/chorób

Aktualne problemy Biegunka: ( ) Zaparcia: ( ) Zapalenie żołądka: ( ) Wrzód: ( ) Nudności Marskość wątroby: ( ) Inne ______________________________

Uwagi:

_______________________________________________________

  • Czy ma Pan/Pani zdiagnozowaną jakąś chorobę: __________________

  • Czy chorowałeś/aś na jakąś poważną chorobę: _________________

  • Czy zażywasz leki: ___________ Które z nich: _________________

  • Dawkowanie: _______ Należy podać, czy pacjent przyjmuje środki przeczyszczające ( ) Środki moczopędne ( ) Leki zobojętniające ( )

Historia rodziny

  • Otyłość: ( ) Cukrzyca: ( ) Nowotwory: ( ) Dyslipidemia: ( ) CD*: ( )

  • Częstotliwość spożywania alkoholu_______Tytoń______Kawa_____

  • Szczegółowo opisać objawy kliniczne, takie jak: włosy, oczy, skóra, paznokcie, wargi, dziąsła

Wskaźniki żywieniowe

  • Ile posiłków dziennie: ________

  • Posiłki w domu ( )

  • Posiłki poza domem ( )

  • Godziny posiłków

  • Weekdays: _____________________

  • Weekend: ____________________

Powiązane artykuły

1) Dlaczego warto korzystać z oprogramowania do prowadzenia dokumentacji medycznej? 2. Jak zebrać wywiad lekarski? 3. Jak zebrać wywiad pediatryczny? 4. Jak przeprowadzić psychologiczny wywiad lekarski

O serwisie

Portal poświęcony aranżacji wnętrz salonów fryzjerskich.

Korzystając z naszych porad, dobór mebli i akcesoriów fryzjerskich nie będzie stanowił problemu.

Stwórz swój idealny salon razem z nami.

 

Kontakt

kontakt@partnerzy.info.pl

Galeria